brädspel för två spelare

Roliga brädspel för två spelare – Topplista

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När jag tänker på klassiska brädspel och brädspelskvällar överlag så går mina tankar direkt till att jag sitter i en grupp på fem-sex personer och spelar spel såsom Monopol eller Risk. Jag är nog inte ensam om att ha ett liknande minne kopplat till brädspel och innan jag började nörda mig ner i brädspel på riktigt hade jag en tanke om att det krävdes större grupper på minst 4 personer för att kunna spela ett ordentligt brädspel. Detta är dock långt ifrån sanningen har jag insett då det finns en uppsjö av roliga brädspel för två personer. Jag har därför tagit fram nedan tips på sällskapsspel för två spelare. Om det är så att du ändå oftast har en större spelgrupp att tillgå och ni gillar att att kombinera sällskapsspelet med en öl eller två har jag såklart också en lista på några brädspel jag tycker funkar bäst som drickspel.

Roliga sällskapsspel och brädspel för två

 

1. Jaipur

Jaipur brädspel

I Jaipur spelar du som en handlare med målet att bli inbjuden till maharadjans personliga hov. Detta gör du genom att handla och sälja varor vid rätt tillfälle för att bygga på en förmögenhet som är större än din motståndare. Glöm heller inte bort kamelerna! Detta spel är designat att enbart spela två på, och det är helt klart en av mina favoriter. Det är också ett spel som går snabbt att spela vilket gör att ni kommer hinna med flera partier innan ni tröttnar.

2. 7 wonders duel

7 wonders duel brädspel

Kanske har du spelat det klassiska spelet 7 wonders? Om ja så kommer du snabbt komma in i 7 Wonders duel som är en variant specifikt skapad för spel för två spelare. I detta spel bygger du upp din civilisation under tre stycken tidseror. Under tiden kommer du också ha möjlighet att bygga ett gäng underverk som kommer ge dig fina fördelar gentemot din motspelare. Även detta är ett spel som går relativt snabbt att spela, perfekt för kvällar där ni inte har lust att spendera hela kvällen vid ett och samma spel utan spela igenom ett gäng spel – något som jag och min grupp uppskattar!

 

3. The Crew: the quest for planet nine

The crew: the quest for planet nine brädspel

I the Crew: the quest for planet nine spelar du tillsammans med dina medspelare och löser utmaningar över spannet flera stick. Detta spel är främst för 3-5 spelare men det finns en variant för spel för två där en av er spelar er AI medhjälpare Jarvis. För att klara dessa utmaningar krävs det att ni kommunicerar – kruxet är att ni inte får prata med varandra! Ni får alltså inte kommunicera med ord utan det gäller att med sina kort i varje stick kommunicera baserat på vilket kort man lägger. Det är detta som gör att spelet handlar på min topplista! Spelet funkar som sagt bäst vid spel mellan 3-5 spelare men tvåspelarvarianten har gjort att jag och min sambo haft trevligt med detta spel trots att det bara varit vi. Om ni har ett gäng på 3+ spelare kan jag också rekommendera The Hive som även det handlar om att kommunicera utan att prata.

 

4. Spirit Island

Spirit island brädspel

Många av er har säkert spelat Catan som är en riktig klassiker i brädspelskretsar. I Catan spelar ni som utforskare som ska ta över delar av en ö. Spirit Island är nästan som motsatsen då ni i detta spel spelar som naturens krafter för att skydda ön som utforskare kommer för att erövra. Varje spelare väljer en så kallad Spirit med unika krafter, och under spelets gång har du möjlighet att anskaffa starkare krafter för att möta varje situation. Även detta är precis som du märker ett spel där ni spelar tillsammans istället för att tävla mot varandra. Detta är också ett av de bästa brädspelen för en person, så är du en som också gillar att spela brädspel ensam är detta ett kanonval! Det ska dock noteras att detta spel är rätt komplext och har en tendens att ta några timmar när vi drar fram det. Det är alltså inte ett spel jag rekommenderar nybörjaren samt de som inte har ett intresse av att ägna en hel kväll åt samma spel.

 

5. Castles of Burgundy

Castles of Burgundy brädspel

Castles of Burgundy är ett av de första spel jag köpte när mitt intresse för brädspel väcktes till liv för några år sedan, och det är fortsatt ett av mina favoritspel. I spelet är målet att bygga upp ditt egna kungadöme i Frankrike vilket du gör genom att lägga på brickor på ditt egna bräde. Varje bricka har en unik egenskap och kan bidra med poäng baserat på brickans egenskaper och hur de placeras på ditt bräde, vilket gör det till ett väldigt strategiskt spel men det är trots det ett spel jag skulle rekommendera för de som är något nya inom brädspel. Jag skulle säga att detta är ett perfekt steg för den som är intresserad av att testa på strategispel men på en något enklare nivå.

Brädspel och sällskapsspel för par

Precis som du kan se ovan finns det ett stort antal roliga spel som man kan spela två på. Detta gör det perfekt om du har en långsam kväll hemma med din sambo, eller träffar en kompis och ni vill göra något annat än att sitta och titta på TV. Det jag tycker är det bästa med spel för två spelare är att det både finns spel där man tävlar mot varandra, men även där man spelar ihop vilket kan underlätta om någon av er är en riktigt dålig förlorare. Vi vill trots allt inte att det ska bli en dålig stämning resten av kvällen. Det finns såklart även spel som är mer kärleksorienterade där ni lär er mer om varandra och ert förhållande, men om jag ska vara ärlig tycker jag de spelen inte är superroliga. Jag tycker det är mycket trevligare att sitta hemma med min partner och spela mer av ett strategispel som de jag nämnt i ovan lista. Bara för att spelet inte har ett kärlekstema betyder det inte att det kan vara kärlek i luften. Korka upp en flaska vin, ta fram lite snacks och ha en supermysig kväll med ett roligt sällskapsspel för par

Brädspel för två – vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan brädspel och sällskapsspel?

Jag brukar alltid säga att jag ska spela brädspel med mina kompisar och använder väl inte termen sällskapsspel allt för ofta. När jag sedan tycker mig se att fler använder termen sällskapsspel började jag fundera på skillnaden mellan de två orden och om vissa spel klassas som brädspel och inte sällskapsspel och vice versa. Min första tanke var att ett brädspel kräver ett bräde och sällskapsspel är mer av kortspel och spel med tärning. Men idag är det många spel som har både ett bräde, kort och tärningar så vad skulle det klassas som för typ av spel? När jag läste på Wikipedia verkar de kloka som skrivit artikeln där tycka att sällskapsspelet är den övergripande kategorin och därunder finns det brädspel, kortspel, frågespel osv. Detta låter rimligt men när jag själv tänker på brädspel tänker jag på spel som Settlers of Catan, Terraforming Mars osv medan sällskapsspel för mina tankar till Bezzerwizzer, Ryktet går och Med andra ord, dvs spel där mitt fokus ligger på att skratta, prata och umgås snarare än att tänka ut mitt nästa strategiska drag. En sak som är säker är att det är komplext att skilja på brädspel och sällskapsspel då de går ihop på så många vis.

Finns det enbart spel där man tävlar mot varandra?

Nej! Cooperative spel har blivit en väldigt stor genre med många olika spel att välja mellan, och kanske är Pandemic det spel som ledde denna revolution. Jag tycker personligen att denna typ av spel funkar perfekt om man inte är rätt mood för att bli tävlingsinriktad utan istället är ute efter ett slags pussel att lösa tillsammans med sin vän.

Går det att spela spel som är gjorda för flera personer när man bara är två?

Absolut! Även om många spel är som roligast när man är några fler spelare så har jag haft väldigt kul med spel såsom Pandemic och Scythe, trots att vi bara varit två spelare. Detta är spel som av många föredras att spelas vid lite större antal, men jag tycker det är utmärkt att vara två. Om du tittar i min lista ovan är även många av de spelen spel som inte är typiska brädspel för två men jag tycker de passar perfekt ändå.

Hittade du inte det spel du sökte? Läs vår artikel om ett gäng klassiska brädspel!

Leave a Comment

Your email address will not be published.