Klassiska brädspel schack

Klassiska brädspel – Brädspelskungens lista

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Jag tycker att det känns som att brädspel är större än någonsin idag, och i och med crowdfundingplattformar som Kickstarter är det allt fler som har möjlighet att designa och släppa ett brädspel. Med det sagt är det i många fall riktigt härligt att dra fram en riktig klassiker såsom Monopol, Mahjong eller rent utav spela ett parti schack.

Gamla brädspel är fortfarande i topp

Det är lätt att alltid se fram emot nästa stora släpp, oavsett om det gäller nästa iPhone eller nästa stora spel. Denna känsla är ofta sammankopplad med tanken om att nytt alltid är bättre, varför skulle nästa telefon inte vara bättre än den förra? I många fall innebär framsteg och nylanseringar helt klart att den nya produkten är bättre, men nytt är inte alltid bättre. Många klassiska brädspel är spel som har inspirerat oerhört många efterföljande spel och på grund av att de är så bra är de tidlösa och kommer att spelas en bra lång tid in i framtiden. Nedan har jag samlat några spel som är riktiga klassiker och som du säkerligen har spelat. Om du däremot inte har gjort det är det verkligen dags att testa!Klassiska brädspel som är värda att spela

 

Monopol

Monopol brädspel
Monopol är ett klassiskt brädspel som har funnits i många år, och vi kan spåra dess rötter tillbaka till början av 1900-talet. Målet med spelet är att vara den spelare som kan samla ihop mest pengar. Man börjar med 2000 dollar och som spelare köper man hus och försöker tjäna så mycket som möjligt. De klassiska brädspelen är kända för att få vänskapsrelationer att försämras på grund av deras mördande karaktär!

 

Cluedo


Cluedo brädspel
Cluedo är ett klassiskt brädspel. Det skapades ursprungligen som ett sällskapsspel 1949 av Anthony Horowitz och John Anthony Williams, och namnet kommer från frasen “clue”, som definieras som “information som hjälper till att lösa ett mysterium” Cluedo ägs numera av Hasbro, som också äger Monopol. Cluedo kan spelas av fyra eller fler personer och går ut på att lista ut vem som genomförde mordet som skett i huset.

Mahjong

Mah Jong, även känt som Mahjong, är ett klassiskt matchningsspel som alla kan spela. Det har sitt ursprung i Kina och går tillbaka till 1600-talet och har spelats och njutits av människor över hela världen. Spelarna tävlar om att bli av med sin hand genom att komplettera par av identiska brickor. Den person som först får alla sina brickor, eller som bara har en kvar när alla andra har tagit slut, förklaras som vinnare. Det finns fyra färger: Det finns fyra färger: Cirklar (eller bambu), tecken, prickar och årstider. Varje färg – med undantag för prickar som har 13 brickor – består av 14 brickor som är numrerade 1-14 i respektive färg. Det finns totalt 32 brickor som är jämnt fördelade.

 

Schack

Schack brädspel
Schack har förekommit i olika varianter över hela världen. Spelet spelas av två spelare, och var och en av spelarna får ta 12 pjäser av sin egen färg. Schack är ett turbaserat spel vilket innebär att spelaren med svart pjäs flyttar först och sedan spelaren med vit pjäs. Spelet spelas på ett ett rutigt bräde där varje ruta på brädet har en egen koordinat; dessa koordinater används för att bestämma vilken pjäs som ska flyttas till den rutan. Målet med spelet är att sätta motståndarens kung schack matt, varvid kungen är under direkt attack av en eller flera av motståndarens pjäser och det finns inga drag som kan göras för att förhindra att skadan tillfogas i ett drag.

Hittade du inte det spel du sökte? Läs vår artikel om de roligaste brädspelen för två personer!

Leave a Comment

Your email address will not be published.