Brädspel för en person

De bästa brädspelen för en person – Topplista

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Älskar du brädspel men saknar en grupp att spela med? En vanlig tanke är då att det inte går att spela brädspel utan att du får hitta på något annat såsom att spela TV-spel. Detta behöver dock inte vara fallet! De flesta brädspel designas inte för att spelas ensamma, men många strategibrädspel har en variant för en person. Det är just detta vi tittar på i denna artikel, häng med!

 

1. Spirit Island

Spirit island brädspel
Spirit Island är som du kanske vet ett av de bästa brädspelen för två enligt mig. Med det sagt är det också ett kanonspel att spela när du inte har en grupp att spela med. I spelet spelar du som ett naturväsen som skyddar er ö mot kolonisatörernas invadering. Spelet skalar upp utifrån hur många “spirits” som är med i spelet så du kan spela med en spirit och skydda en lite mindre ö jämfört med om ni hade varit fler. Detta innebär färre kolonisatörer att bekämpa per spel. I och med att det finns många synergieffekter mellan alla spirits skulle jag dock rekommendera att du överväger att spela som två spirits istället just för att ta vara på dessa synergieffekter vilket kommer hjälpa dig, och spelet kommer även bli än mer intressant att spela!

 

2. Agricola

Agricola brädspel
Agricola är en riktig klassiker och ett av mina favoritspel. Du spelar här som en bonde som ska ta hand om sin farm över ett antal skördesäsonger. Det är ett så kallat worker placement-spel som är vanligt inom eurogamegenren där du varje runda initialt har två pjäser att placera ut på brädet för en viss effekt. Ska du lägga din tid på att gå till skogen för att samla ved, gå till marknaden för att köpa en gris eller fiska för att ha mat på bordet i slutet av varje skördesäsong. Även om spelet gör sig bäst med motspelare som kan störa dina planer, så fungerar spelet kanon att spela ensam och se hur många poäng du kan samla ihop innan spelet är slut.

 

3. Gloomhaven

Gloomhaven brädspel
Har du varit sugen på att testa Dungeons and Dragons men är lite rädd för att dyka ner i DnD-världen? Älskar du rollspel och äventyr som sträcker sig över flera sittningar? Svarade du Ja på någon av dessa frågor så är Gloomhaven helt klart spelet för dig! Gloomhaven är ett spel där du väljer en av sex starterklasser som alla har unika förmågor och såklart även styrkor och svagheter. Du och dina medspelare bildar sedan ett så kallat party (tänk brödraskapet i Lord of the rings) och går sedan ut på uppdrag att klara i Gloomhaven över många spelsessioner. Under tiden kommer ni att gå upp levels, få ny utrustning och lära er nya egenskaper, och dessa förs sedan vidare mellan varje session. Det är ett fantastiskt spel men den stora utmaningen tenderar att ha en spelgrupp som ses tillräckligt ofta för att alla ska känna sig engagerade i äventyrets utveckling. Just därför är Gloomhaven ett jättebra brädspel att spela på egen hand men att du själv kontrollerar flera karaktärer i ditt egna äventyr.

 

4. Arkham Horror: The Card Game

Arkham horror: the card game brädspel
Även Arkham Horror är ett brädspel som spelas över flera sessioner för att lösa gåtorna som lurar i staden Arkham. En av de största dragkrafterna med detta spelet är själva atmosfären då det är baserat på H.P Lovecrafts verk om Ancient Ones såsom Chtulu, något jag personligen älskar. Spelet i sig är ett kortspel där du och eventuella medspelare använder korten för att lösa olika mysterier men nästan ännu viktigare, hålla er vid medvetande och inte bli galen!

Leave a Comment

Your email address will not be published.